| 8√2π | ||
w pierwszym przypadku R kuli wynosi √2 wiec V = | ||
| 3 |
!
| 1 | ||
r= | H promień kuli wpisanej w czworościan foremny | |
| 4 |
| a√6 | ||
r= | ||
| 12 |
| 8√6 | 2√6 | |||
r= | = | |||
| 12 | 3 |
| 4 | 2√6 | 2√6 | 2√6 | |||||
Vk= | π* | * | * | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 64π√6 | ||
Vk= | ||
| 27 |
| 3 | ||
R= | H promień kuli opisanej na czworościanie o krawędzi a | |
| 4 |
| a√6 | ||
R= | ||
| 4 |
| a√6 | 8√6 | |||
4= | ⇔a= | |||
| 4 | 3 |
| a3√2 | ||
Vo= | ||
| 12 |
| 8√6 | 8√6 | 8√6 | √2 | |||||
Vo= | * | * | * | |||||
| 3 | 3 | 3 | 12 |
| 512√3 | ||
V0= | ||
| 27 |