Joanna: Mam problem z zadaniem z zakresu równości wielomianów.
Dane są wielomiany:
A(x)=3x2 + 5x + 2
B(x)=9x3 + 3x2 -17x - 4
C(x)=mx + n
Wyznacz m i n by B(x) + C(x) = A(x) * C(x)
Próbowałam to zrobić tak, że podstawiałam pod dane litery działanie, ale nie za bardzo
chciało mi to wyjść, ponieważ nie dało sie z tego obliczyć m i n. Nie chodzi mi o to,
żeby ktoś napisał mi rozwiązanie, bo to nie na tym polega, ale żeby wytłumaczył jak mam
to zrobić. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
10 wrz 18:21
Kasia: B(x) + C(x) = A(x) * C(x)
przerzuć C(x) na drugą stronę równania
B(x) = A(x) * C(x) - C(x)
podstaw dane i oblicz
na końcu powinno Ci wyjść
9x3+3x2-17x-4=3mx3+(3n+5m)x2+(5n+m)x+n
porównując dane współczynniki przy odpowiednich potęgach x masz
3m=9 →m=3
3n+5m = 3
5n+m=-17
n=-4
10 wrz 19:51
Joanna: Zrobiłam tak jak napisałaś i teraz wiedziałam jak mam to policzyć, żeby obliczyć m i n.
Teraz mam nie tylko zadanie ale i jakieś pojęcie o tych wielomianach.
Ślicznie Ci dziękuję.
10 wrz 20:07
Kasia: proszę bardzo
10 wrz 20:50