matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprość
kot:
4x2−1 / 2x3+x2
2 mar 20:43
bezendu:
4x
2
−1
(2x−1)(2x+1)
2x−1
=
=
2x
3
+x
2
x
2
(2x+1)
x
2
2 mar 21:10
Krzysiek :
(2x+1)(2x−1)
=
teraz uprosc.
x
2
(2x+1)
4x
2
−1 skorzystalem z e wzoru skroconego mnozenia a
2
−b
2
=(a+b)(a−b) gdzie a=2x bo (2x)
2
=4x
2
a b=1 bo 1
2
=1
2 mar 21:11
Krzysiek :
https://matematykaszkolna.pl/forum/189894.html
2 mar 21:12