stereometria
pic: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Odległość wierzchołka podstawy ostrosłupa od
rozłączonej z nią krawędzi bocznej jest równa d. Kąt przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α.
Wyznacz objętość ostrosłupa.
http://wstaw.org/m/2013/03/02/zad3.png
Znów mam problem z sporządzeniem rysunku. gdzie zaznaczyć tą odległość d i kąt alfa?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Jony:

d/x=sinα
x=dsinα
ponieważ wysokość w trójkącie równoramiennym jest dwusieczną kąta to
(a/2)/x=sin(α/2)
z porównania pól 1/2*a*o=1/2*x
2*sinα
o=(x
2 sinα)/a
y=a
√3/6
h=
√o2−y2
dalej wystarczy podstawić do ostatecznego wzoru i mamy
V= ((2*d*sinα*sin(α/2))
2*
√3*
√[(dsin2α)/2sin(α/2)]2 − [2*d*sinα*sin(α/2)]2/12)/6