sebo8: Tomek, Marcin i Jurek zabierają znaczki. Liczby znaczków chłopców w podanej kolejności tworzą
malejący ciąg geometryczny. Marcin ma 450 znaczków. Oblicz, ile znaczków mają pozostali
chłopcy, jeśli w sumie wszyscy trzej mają ich 1425.
2 mar 20:03
irena_1: (a, b, c)− malejący ciąg geometryczny
a+b+c=1425
b=450
a+c=975
c=975−a
ac=b
2
a(975−a)=450
2
−a
2+975a−202500=0
Δ=950625−810000=140625
√Δ=375
| | −975−375 | | −975+375 | |
a= |
| =675 lub a= |
| =300 |
| | −2 | | −2 | |
a>b, więc
a=675
b=450
c=300
2 mar 20:13
ilona: dany jest układ równań{ 4x−2y=3m+1
2x+2y=9m−7
rozwiązaniem tego układu jest para (x,y) Wyznacz liczbę m aby ciąg (x,y,8)był arytmetyczny
16 cze 15:37
Mila:
(1) 4x−2y=3m+1
2x+2y=9m−7 dodaję stronami
6x=12m−6 /:6
x=2m−1 podstawiam do (1)
4*(2m−1)−2y=3m+1
8m−4−3m−1=2y
2y=5m−5
y=2,5m−2,5
Wyznacz liczbę m aby ciąg (x,y,8) był arytmetyczny⇔
Wyznacz liczbę m aby ciąg 2m−1,2,5m−2,5,8) był arytmetyczny⇔
2(2,5m−2,5)=2m−1+8
5m−5−2m=7
3m=12
m=4
16 cze 16:32
ZUZA: TRZY LICZBY(X,Y,Z) TWORZĄ ROSNĄCY CIĄG ARYTMETYCZNY . SUMA TYCH LICZB JEST RÓWNA 75 . JEŚLI
DRUGI WYRAZ ZWIĘKSZYMY O 39 A TRZECI WYRAZ ZWIĘKSZYMY O 222 . TO OTRZYMAMY CIĄG GEOMETRYCZNY
ZNAJDZ LICZBY (X,Y,Z )
16 cze 19:26