Oblicz x. Dzięki z góry za pomoc :)
Natalia: Oblicz x.
log4x = −1 x=?
log0,1x = −3 x=?
log0,5x = 4 x=?
log2(x − 2) = 2 x=?
log3(x − 1)
2 = 4
log
√3x=6
2 mar 20:02
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
2 mar 20:05
Krzysiek : Definicja logarytmu log
a b=x gdy a
x=b i zalozenia a≠0 i a≠1 a takze b>0. to 1 przyklad
| | 1 | | 1 | |
log1/3 x=3 to z tej definicji ( |
| )3=x to x= |
| Ale na poczatku |
| | 3 | | 27 | |
trzeba zalozyc ze x>0
| | 1 | |
x= |
| >0 rozwiazanie OK. |
| | 27 | |
WEdlug tego rob nastepne
2 mar 21:30
Krzysiek : Przy zalozeniach tez ma byc a>0 czyli podstwawa logarytmu a ma byc >0 czyli dodatnia .
2 mar 21:32
Krzysiek : I do tego trzeba znac wzory na potegowanie. Mam nadzieje ze oczywiscie znasz .
2 mar 21:34