Ciag a,b,c jest geometryczny
marta: ciag a b c jest geometryczny jego iloraz q≠1 ,ciag(a+b,b+c,c+a) jest arytmetyczny .oblicz q
POMOZE KTOS ZACZĄĆ?
2 mar 19:54
sushi_ gg6397228:
zapisz warunki na ciag geom i ciag arytmet.
2 mar 19:55
marta: to czyli będzie tak : aq+aq
2=(a+aq)+a(a+aq
2)/2 dla aryt.
a
2q
2=a
2q
2 geo tak
2 mar 19:59
sushi_ gg6397228:
a po co zmiana literek,
zostan przy "a" , "b" , "c"
2 mar 20:03
marta: coś mi nie wychodzi b+c=a+b+c+a/2
2b+2c=2a+b+c
c=2a−b
co dalej z ty zrobić?
b2=a*c
b2=a*(2a*b)
b2=2a2*b
2 mar 20:06
sushi_ gg6397228:
przekształć swoja ostatnia linijke
2 mar 20:09
marta: mam b2/a=2a−2b co dalej ;>
2 mar 20:15
sushi_ gg6397228:
b*b=a* (2a−b)
| | b | |
i teraz robimy tak, aby dostać q= |
| ( jakas Δ wyjdzie) itp |
| | a | |
2 mar 20:15
sushi_ gg6397228:
podziel jeszcze raz przez a
2 mar 20:16
marta: nie wychodzi mi zadna delta , mam wyrazenie a2/b2=2a−b , czyli q=√2a−b
2 mar 20:21
sushi_ gg6397228:
b
2= a (2a−b) / a
2
....
2 mar 20:28