przekrój
*: pomysły mile widziane
dany jest ostrosłup prawidłowy trujkątny ABCS o krawędzi podstawy a. Krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 2 alfa. Ostrosłup przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do niej pod kątem alfa. Oblicz pole otrzyanego
przekroju.
2 mar 19:03
Skipper:
| | a√3 | |
... oczywiście |AB|= |
| |
| | 2 | |
2 mar 19:46
camel: [(a√3)/2]/sin(180−3alfa) = h/sin2alfa
2 mar 19:51
Skipper:

po wyliczeniu |BC| .....(C nie zaznaczyłem ale chyba wiadomo) do policzenia będziesz miał
trójkąt równoramienny
2 mar 19:52
camel: jeśli się nie myle to wysokość przekroju wyjdzie h=[(a√3)cosalfa]/[3−4sin2alfa]
a pole to juz jak kolega wyżej napisał
2 mar 20:06