Pomocy, proszę bo już nie mam do tego siły
Tina: Pomocy, proszę bo już nie mam do tego siły, mam wyznaczyć przedziały wypukłości i wklęsłości
funkcji oraz obliczyć punkty przegięcia,
2 mar 19:01
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to się sprawdzi
2 mar 19:03
Skipper:
| | 3x2(x3−1)−3x2(x3+1) | | −6x2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x3−1)2 | | (x3−1) | |
... i w czym tu masz problem

?
2 mar 19:07
Tina: w obliczeniu f''(x)
2 mar 19:13
Skipper:
ja też "zjadłem" kwadrat
2 mar 19:16
Skipper:
| | −12x(x3−1)2+36x4(x3−1) | |
f''(x)= |
| |
| | (x3−1)4 | |
2 mar 19:21
Skipper:
| | 12x(x3−1)(3x3−x3+1) | | 12x(2x3+1) | |
... = |
| = |
| |
| | (x3−1)4 | | (x3−1)3 | |
... oczywiście w Dziedzinie
2 mar 19:28
Tina: D=R− {1 } , tak ?
2 mar 19:31
Skipper: ano ... tylko znak "−" zapisujemy tak \
2 mar 19:34
Tina: zatem punkt przegięcia będzie w 1 ?
2 mar 19:35
Tina: ... f''(x)>0 f.wypukła
po podstawieniu wychodzi 12x(x3−1)>0 i co z tym dalej ?
2 mar 19:46
Tina: x≠0,1,?
funkcja wypukła w x∊(−∞,o)∪(1,+∞)
funkcja wklęsła x∊(0,1)
punkt przegięcia x=0∪x=1 takie wyszły mi wyniki,to jest dobrze ?
2 mar 20:11
Skipper:
dla x=1 to będzie asymptota ...
2 mar 20:13
Tina: ...pionowa,a punkt przegięcia jaki będzie?
2 mar 20:19
Skipper:
Miła Koleżanko ... minimum teorii to przeczytać trzeba −

Jeśli funkcja ma drugą pochodna to:
jest wypukła gdy f''(x)

?
jest wklęsła gdy f"(x)

?
ma punkt przegięcia gdy f"(x)

?
2 mar 20:25
Tina: to minimum to sie wie,
jest wypukła gdy f''(x)>0
jest wklęsła gdy f"(x)<0
ma punkt przegięcia gdy f"(x)=0
2 mar 20:30
Skipper:
... więc w czym problem?
Naszkicuj wykres drugiej pochodnej i odczytaj przedziały i punkt "zerowania"
2 mar 20:35
Tina: ....tylko zastosować to w praktyce i nie pomylić się w obliczeniach to druga strona medalu

,
dlatego chciałbym się upewnić co do wyników które mi wyszły
2 mar 20:36
Skipper:
12x(2x
3+1)(x
3−1)
3≥0
ustal pierwiastki i ich krotności ... i rysuj −

Podpowiem, że f"(x)<0 dla
3√−0,5<x<0
2 mar 20:46
Tina: już wszystko wyszło, wielkie, wielkie ..... i jeszcze raz wielkie dzięki
2 mar 21:19