stereometria stożek
gk18: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt ABC, w którym dwusieczna kąta CAB przecina ramię BC w
punkcie O takim, że |OD| : |OB|=3:4. Oblicz pole S powierzchni całkowitej stożka wiedząc, że
promień jego podstawy ma długość r. Proszę o podpowiedzi do tego zadania (nie o rozwiązanie).
2 mar 18:43
Mila:

Popraw treść, bo nie wiadomo gdzie masz punkt D.
3 mar 13:20
gk18: powinno być OC, pomyliłam się w treści.. dzięki za rysunek.. dalej jednak nie mam pomysłu jak
uzależnić odcinek CB, czyli moje l od promienia r
3 mar 13:55
Mila:
AB=2r
Z twierdzenia o dwusiecznej mamy;
AC: OC=AB: OB⇔
| | AC | | 3 | |
AC: AB=OC: OB⇔ |
| = |
| |
| | 2r | | 4 | |
3 mar 16:23
BorysZmc: | | 38 538 447 | |
xa = |
| = 2 408 653 |
| | 16 | |
3 mar 16:32
3 mar 21:32