dla jakich wartości...
angelika: dla jakich wartościu parametru m wielomian w(x)= 2x3 − ( m+7)x2 + (m2− 2m +7)x +6 jest
podzielny prez dwumian q(x)= x−m ?
2 mar 18:02
Eto": Wydaje mi sie ze tutaj po prostu z twierdzenia bezout wynika ze jezeli ten duzy wielomian 3−go
stopnia jest podzielny przez ten dwumian x−m to znaczy ze msc zerowym jest wlasnie m
Jak juz to wiemy to za x podstawiasz sobie wlasnie m i przyrownujesz do zera wymnazasz co sie
da skracasz co sie da i otrzymasz jakies wyrazenie z niewiadoma m.
Wtedy jak juz bedziesz miala to wyrazenie z wartoscia m to wystarczy znalesc takie m dla
ktorego to wyrazenie bedzie rowne zero, czyli po prostu miejsca zerowe otrzymanego wielkomianu
z parametrem m
2 mar 18:31
Saizou : W(m)=0
0=2m
3−(m+7)m
2+(m
2−2m+7)m+6
oblicz i masz wynik
2 mar 18:44