Pomóżcie
Madziula: Zad. Naciągnięty sznurek dl 20 m na ktorego koncu zamocowany jest latawiec tworzy z poziomem
kat 70 stopni. Jak wysoko nad ziemia znajduje sie latawiec
17 sie 14:46
Dariusswwe: sin70=0,9397 w przybliżeniu 94/100... rysujesz trójkąt prostokątny i zaznaczasz sobie dane...
sin70 = h/20 ...podstawiasz za sinusa 94/100 i mnożysz na krzyż i wychodzi że 100h= 1880m
dzielisz obustronnie przez 100 i wychodzi że latawiec jest na wysokości 18,8m .... bynajmniej
ja bym tak to rozwiązał
17 sie 15:18
Marta:
8 gru 11:34