równanie wielomianowe !! :(
ania: Rozwiąż równanie stosując wzory na różnicę lub sumę sześcianów:
7x3 − 3x2 + 3x − 7 = 0
2 mar 17:33
krystek: 7(x3−1)−3x(x−1)=...
2 mar 17:34
krystek: =7(x−1)(x2+x+1)−3x(x−1)=...
2 mar 17:36
ania: okej dałam sobie radę a to: x4 + 8x3 +72x −81 = 0 ?
2 mar 18:01
Krzysiek : Witam Krystek

Aniu. Ja bym to zrobil tak . Zobacz suma wspolczynnikow =0 wiec pierwiastkiem wielomianu jest 1
. Mozna wiec podzielic wielomian przez (x−1) i potem dzialac dalej .
Moze jest jakis inny sposob ale ja bym robil tak
2 mar 19:35
2 mar 19:47