Problem
Ja: (p+1)• x= p−3
Czyli pierwsza sytuacja gdy p+1 nie równa sie 0 czyli p nie równa sie −1
I teraz druga sytuacja gdy p+1 jest równe 0 czyli p jest równe −1. Tylko ze w drugim warunku b
tez musi być równe 0 a nasze b=−p+3 czyli 0=−p+3 czyli p=3
Czyli to jest bez sensu bo w jednym warunku wychodzą 2 rówzne p ?
Czy po prostu nie mamy tutaj b i równanie wychodzi
0•x=−1−3
Czyli sprzeczność

Proszę o odpowiedz, pozdrawiam
2 mar 17:10
krystek: rozwiązanie gdy p≠−1
sprzeczne gdy p=−1
tożsamości brak
2 mar 17:12
Ja: Ok. Czyli tak jak myślałem. Dzięki
2 mar 17:15
krystek: 1 rozwiazanie b≠0
sprzecznośc gdy b=0 i a≠0
tożsamośc a=0 i b=0
2 mar 17:22
Ja: A mam jeszcze pytanie. Bo czasem bierze sie warunek a=0 a czasem bierze sie a=0 i b=0. Wiem ze
drugi jest jeśli mamy b. Jednak nie do końca wiem kiedy mamy b. Czy np. px+2=0 to naszym b
jest 2 ? Czy tylko jeśli mamy drugi parametr ?
2 mar 17:22
krystek: | | −2 | |
x= |
| i rozwiazanie gdy p≠0 Nie ucz się na pamięć. |
| | p | |
2 mar 17:25
Ja: Wiem mi chodzi tylko o to czy ax−b=0 to b to każda liczba czy koniecznie drugi parametr ?
2 mar 17:27
krystek: a i b są parametrami
2 mar 17:33
Ja: Czyli w kx−m−2=0 −−−− a=k a b=−m−2 ?
Bo jeśli tak to w kx−2=0 −−−−− a=k a b=−2 ?
Chodzi mi o to czy w warunkach "b" bierzemy pod uwagę gdy poza tym co stoi obok X mamy parametr
czy wystarczy liczba
2 mar 17:39
krystek: | | m+2 | |
kx=m+2⇒x= |
| 1 rozwiązanie gdy k≠0 sprzeczne gdy k=0 i m+2≠0 |
| | k | |
tożsamość gdy k=0 i m+2=0
2 mar 20:35