Trójkąty T1, T2 i T3 są parami podobne każdy z każdym i mają odpowiednio pola...
Kotek: Trójkąty T1, T2 i T3 są parami podobne każdy z każdym i mają odpowiednio pola P1, P2 i P3.
Jeśli P1/P2=1/16 i P3/P2=25, to T3 jest podobny do T1 w skali:
A. 1/20
B. 4/5
C. 5/4
D. 20
Odpowiedź D jest prawidłowa.
2 mar 16:55
Mila:
| | P3 | |
Trzeba policzyć: |
| =k2? |
| | P1 | |
stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
| P3 | |
| =25 podstawiam za P2 |
| P2 | |
k=20
T3∼T1 w skali 20:1
2 mar 17:51