.
asdf: całka:
znam jedynie podstawianie.
dobry trop:
?
2 mar 16:42
Krzysiek: a próbowałeś przez podstawienie uniwersalne?
t=tgx/2 ?
2 mar 16:58
asdf: tego jeszcze nie umiem
2 mar 17:09
2 mar 17:12
asdf: ok, to chyba za ciezka na poczatek
2 mar 17:16
asdf: dzieki za pomoc
2 mar 17:17
Krzysiek: czemu ciężka? na wikipedii masz napisane wszystko, jak podstawisz do całki to potem otrzymasz
prostą całkę z funkcji wymiernej.
2 mar 17:20
Mila: | | π | | π | | π | | π | |
sinx+cosx=sinx+sin( |
| −x)=2sin |
| cos(x− |
| )=√2cos(x− |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
dalej poradzisz sobie
2 mar 17:23
asdf: dzięki Wam za pomoc
2 mar 17:26
asdf:
| √2 | | 1 | | √2 | | √2 | | π | |
| ∫ |
| * dt = |
| * ln|cost| + C = |
| * ln|cos(x− |
| )| + C? |
| 2 | | cost | | 2 | | 2 | | 4 | |
2 mar 17:29
Krzysiek: nie, ∫1/costdt ≠ln|cost|+C
tą całkę znów albo przez podstawienie uniwersalne policzysz albo mnożąc licznik i mianownik
przez cost i potem podstawienie u=sint
2 mar 17:33
asdf: ponieważ to już jest funkcja złożona − dlatego nie mozna użyc wzoru z ln? (jeszcze calek nie
mialem, tak o sobie robie)
2 mar 17:36
Krzysiek: to nie zaczynaj od takich całek tylko zacznij od całek z funkcji wymiernych (poprzez
podstawienia z reguły otrzymujemy całki z funckji wymiernych ,np. tak jak tutaj)
| | −sint | |
(lncost)'= |
| =−tgt ≠1/cost |
| | cost | |
2 mar 17:39
Mila:
| | 1 | |
Na całkę ∫ |
| dx masz wzór w tablicach, albo liczysz jak Ci podpowiada Krzysiek, |
| | cosx | |
podałam ten sposób z myślą, że skorzystasz z tablic.
2 mar 17:42
asdf: ok
2 mar 17:42
asdf: @Mila
Niestety nie chciało mi się zaglądać tylko liczyłem, że jest to dobrze...sorry za lenia
2 mar 17:43
Krzysiek: Mila, a jak taką całkę ∫1/cosxdx otrzyma się na kolokwium?
lepiej wiedzieć jak takie całki rozwiązywać niż korzystać z tablic

(chyba że można mieć tablice na kolosie...)
2 mar 17:44
asdf: u mnie nic nie można : D
2 mar 17:46