stereometria
Namita: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest trzy razy dłuższa od krawędzi
podstawy. Oblicz cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Najpierw wyznaczam wysokość ściany bocznej i wychodzi mi √352a, dzięki temu wyznaczam
drugą wysokość ściany bocznej (bo między nimi jest szukany kąt) wychodzi mi √356a.
Potem z tw. cosinusów otrzymuję coś takiego:
a2=(√356a)2+(√356a)2−2√356a √356a cos/alpha
i otrzymuję wynik cos\alpha=2470.
W odpowiedziach jest wynik 3970.
Co robię nie tak?
2 mar 16:34
Mila:

PB=PA=h− wysokość opuszczona krawędź boczną
| | 1 | | a√35 | |
|SE|2+( |
| a)2=(3a)2⇔|SE|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a2*35 | | a2*35 | |
a2=2* |
| −2* |
| *cosα |
| | 36 | | 36 | |
2 mar 19:17
Namita: No racje też dostaję 1735. Czyli pewnie znowu mają błąd w odpowiedziach.
2 mar 20:11
Mila:
2 mar 20:26