obliczyć punkty przegięcia
bartek: obliczyć punkty przegięcia oraz wyznaczyć przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji
2 mar 16:21
bartek: punkt przegięcia wyjdzie 1


, jak to wszystko zrobić bo mi coś dziwnego wychodzi
2 mar 16:25
krystek: Ustal dziedzine , oblicz y' jej miejsca zerowe a następnie znak pochodnej lub y''
2 mar 16:30
bartek: | | −12x7+12x4+12x | |
y'' wyszlo mi |
| i nie wiem co z tym zrobić dalej, jak pokazać |
| | (x3−1)4 | |
czy funkcja jest wypukła ?
2 mar 16:38
krystek: a y' i jej m zerowe?
i p przegiecia to y''=0 w m zerowym y' (f''(x0)=0)
2 mar 16:42
asdf: −12x7 +12x4 + 12x = −12x(x6 −x3 − 1)
t = x3
t2 − t − 1
d = 1 + 4
d = √5
.....
2 mar 16:52
bartek: | | −6x2 | |
y'= |
| ,p przeg=1 |
| | (x3−1)2 | |
2 mar 16:55
nina: mi wychodzi całkiem co innego, czy mógłby ktoś tak krok ko kroku napisać rozwiązanie
2 mar 17:01
krystek: x=1 nie należy do dziedziny f , f' f''
2 mar 17:01
nina: a nie tylko takie czastkowe obliczenia i nie wiadomo o co chodzi, z góry dzięki
2 mar 17:03
krystek: Zapisz jaką ma postać y' a następnie y'' (lub bez y'' podać pp )
2 mar 17:09