prawdopodobienstwo klasyczne
Alois~: Dwanaście drużyn piłkarskich, wśród których są drużyny A i B, podzielono
losowo na dwie równe podgrupy I,II. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wymienione
drużyny znajdą się w różnych podgrupach?
rozwiązanie:
| |
| nie wiem tylko skąd ta 2 ? |
| |
bo 10 robi się z tego że mam A+B − czyli dwie rozne druzyny więc 12−2=10?
czy ja to źle rozumiem?
PW: Tak, z założenia te dwie wyróżnione drużyny już są przydzielone do dwóch różnych podgrup,
Zajmujemy się podziałem na dwie podgrupy pozostałych 10 drużyn. Dlatego zbiór zdarzeń
sprzyjających ma
elementów. Wzór ten odpowiada wydzieleniu pierwszej podgrupy złożonej z 5 drużyn (druga
podgrupa wyłania się automatycznie). Trzeba zauważyć, że przy stosowaniu tego wzoru niejako
nadaliśmy podgrupom numerację. Ta pierwsza powstaje w wyniku wyciągnięcia 5 drużyn spośród 10,
ta druga − wyłoniona automatycznie. Tym samym przydziału wyróżnionych 2 drużyn też można
dokonywać na dwa sposoby − przypisując za każdym razem A do pierwszej grupy i B do drugiej lub
odwrotnie.
| | |
W liczbie | też uwzględnialiśmy numerację wydzielonych grup, więc wynik jest poprawny. |
| |
Uwaga. Gdyby zadanie brzmiało: Na ile sposobów można podzielić 12 drużyn na dwie grupy po 6
drużyn, to poprawna odpowiedź byłaby:
− podział na dwie grupy bez uwzględniania porządku tworzenia tych grup. W naszym zadaniu tych
dwójek w mianownikach nie ma, bo uwzględniamy kolejność tworzenia grup (gdyby je pisał, to i
tak się skrócą). Mamy jednak do wyboru − albo opisać w rozwiązaniu, że uwzględniamy kolejność
tworzenia grup po 5 i po 6 drużyn, albo te dwójki w mianownikach napisać jak we wzorze (*),
milcząco tego zrobić nie można. W obu wersjach mnożenie przez 2 jest konieczne − wyróżnione 2
drużyny można przydzielać na dwa sposoby do wyłonionych grup − nie ma znaczenia, czy nadaliśmy
tym grupom porządek, czy nie.
Rozpisałem się − nie wiem, czy potrzebnie, ale w tych niewinnych zadaniach jest wiele momentów
powszechnie źle rozumianych lub niedostrzeganych.