rownania wielomianowe
poprawka z matmy: Mam obrzydliwy przyklad: (x
2+x)
4−1=0 i zupelnie nie wiem jak go ugryzc. Ma ktos jakies
pomysly

bede wdzieczna
17 sie 14:09
Basia:
a4−1=(a2−1)(a2+1)
stąd
(x2+x)4 − 1 = 0
[(x2+x)2−1]*[(x2+x)2+1] = 0
(x2+x)2+1 na pewno ≠ 0 czyli
(x2+x)2−1=0
(x2+x−1)(x2+x+1)=0
czyli
x2+x−1=0 lub x2+x+1=0
dokończyć już chyba potrafisz; Δ i pierwiastki
17 sie 14:27
poprawka z matmy: dzieki wielkie za pomoc! tylko dlaczego jest to rozłożone na coś takiego
[(x2+x)2−1]*[(x2+x)2+1] = 0 ? wedlug tego a4−1=(a2−1)(a2+1) musi byc minus a w przykladzie
jest plus? jest na to jakas zasada czy cos?
17 sie 14:35
Basia:
a4−1=(a2−1)(a2+1)
(x2+x)4−1
w tym przykładzie a=x2+x bo to x2+x jest podniesione do potęgi 4
a2−1=(x2+x)2−1
a2+1=(x2+x)2+1
17 sie 14:42
poprawka z matmy: aa! dziekuje za cierpliwosc
17 sie 14:46