funkcja ciagła w punkcie
Revolv:
Dla jakich parametrów a∊R funkcja jest ciagła w punkcie x
0 = 1
| | ⎧ | ax+3 dla x∊(−∞;1] | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2+2x+a2 dla (1;+∞) | |
udało mi się wyliczyć lim od 1 i wychodzi a+3=1+a
2 ⇔ a
2−a−2=0
I tu moje pytanie bo nie wiem czy cos jeszcze trzeba wyliczyc. widze ze ladnie Delte się da
oraz x
1 i x
2 tez ładnie wychodzi
√Δ=3 , x
1=−1 , x
2=2
Jeżeli te wyniki sa poprawne to jak brzmi odpowiedz?
Funkcja jest ciągła w punktach −1 oraz 2? czy jak to powinno wyglądać?