Znajdź miejse zerowe i argumenty funkcji wymiernej
Kobra: Funkcja f określona jes wzorem
a) Znajdź miejsce zerowe funkcji f
b) Wyznacz te argumenty, dla którego funkcja f przyjmuje wartości nie większe od 5
c) Sprawdź czy punkt P=(
√2−1,16−11
√2) należy do wykresu funkcji f
2 mar 15:38
Mati_gg9225535:
zacznijmy od dziedziny − mianownik rożny od zera
x+2 ≠ 0 ⇒ x≠ −2 ⇒
D: x∊R\{−2}
a) 5x − 1 = 0
5x = 1
D: x∊R\{−2}
i to sobie rozwiążesz
| | 5*(√2 − 1) − 1 | |
c) 16−11√2 = |
| − jeśli wyjdzie tożsamość to znaczy że punkt |
| | √2 − 1 + 2 | |
ten należy do wykresu funkcji f, jeśli sprzeczność − nie należy
2 mar 15:48
Kejt:
D:
x+2≠0
x≠−2
D:R\{−2}
a)
5x−1=0
x=...
b)
policz:
f(x)≤5
c)
sprawdź, czy f(
√2−1)=16−11
√2
2 mar 15:48
Kobra: i tak robiłam, tylko że nie zgadza mi się z odpowiedziami. np. w podpunkcie b mam 5x−1≤5x+10
więc iksy mi się skracają i nic z tego nie wychodzi
2 mar 17:47
Kejt:
teraz powinno wyjść dobrze.
2 mar 17:54
Kobra: wynik niestety nadal nie zgadza się z odpowiedziami
2 mar 20:54