palok: Wyznacz sumę wszystkich naturalnych dwucyfrowych liczb, których reszta dzielenia przez 6 jest
równa 2.
2 mar 14:32
Skipper: a1=14 r=6 an≤99
2 mar 14:35
palok: skąd wiesz że wyjdzie a1=14 r=6 an≤99
2 mar 14:38
pigor: ... np. tak: kolejne liczby dwucyfrowe, to 10,11,12, ... , 98,99 , a liczby
14=2*6+2, 20=3*6+2, ..., 98=16*6+2 , to liczby spełniające warunek zadania,
czyli n=16−2+1= 15 liczb ciągu arytmetycznego (a
n) takie, że
a
1=14, r=6, a
15= 98, więc
S15= 12(14+98)* 15= (7+49)*15= 56*15= 560+280=
840 − szukana suma.
2 mar 14:47
becia: Znajdz liczbe x, dla ktorej podany ciag jest geometryczny: 3+x,x,3
3 sty 01:19
5-latek: x=√(3+x)*3
3 sty 01:24
pigor: ..., z definicji ciągu geometrycznego , lub
z tw.o 3−ech kolejnych jego wyrazach masz np. równanie:
x2= 3(3+x) i 3+x >0 ⇔ x2−3x−9=0 i (*) x >−3 ⇒
⇒ x2−3x−9=0 i Δ=9+4*9= 5*9, √Δ=3√5 i x= 12(3±3√5) ⇒
⇒ x= 32(1±√5) , stąd i z (*) x= 32(1±√5) spełniają warunki zadania.
3 sty 01:36