ciagi
Kipic: Oblicz sume wszystkich wyrazow skonczonego ciagu arytmetycznego (an) , jesli
an=2n−18 oraz suma trzech końcowych wyrazów tego ciagu jest rowna 60.
Prosze o pomoc
2 mar 14:28
Saizou : podpowiedź
an−1+an+an+1=60
2 mar 14:31
Kejt:
a
n=2n−18
a
n−1=2(n−1)−18
a
n−2=2(n−2)−18
2n−18+2(n−1)−18+2(n−2)−18=60
2n−54+2n−2+2n−4=60
6n−60=60
6n=120
n=20
a
20=40−18=22
a
1=2−18=−16
ciąg ma 20 wyrazów.
| | −16+22 | | 6 | |
S20= |
| *20= |
| *20=3*20=60 |
| | 2 | | 2 | |
2 mar 14:35
Kipic: no dobra dzieki temu moge zapisac 3 ostatnie liczby ale i tak nie wiem co zrobic bo raczej z
an = 2n−18 to nie wyznacze nic
2 mar 14:37
Kipic: o dzieki Kejt widze w ciagach to czujesz się jak ryba w wodzie
2 mar 14:38
Kejt: nom

w tym roku maturka..trzeba tak zrobić ze wszystkimi działami..
więc jak masz jakieś fajne zadanka..to możesz od razu mi je dawać
2 mar 14:41
Kipic: no ja tez matura w tym roku ale narazie zaczalem przygode z ciagami a wczesniej sie ich wogule
nie uczylem tylko jakies tam podstawy ale na rozszerzenie sa niezbyt przydatne
2 mar 14:42
Saizou : Kejt witaj
Wykaż, że jeżeli dwie dowolne liczby różne od zera i ich iloczyn tworzy ciąg geometryczny to
jedna z tych liczb jest kwadratem drugiej liczby lub jedna liczba jest odwrotnością drugiej.
2 mar 14:43
Saizou : to zależy co w tym ciągu będzie
2 mar 14:43
Kejt:
a;b≠0
a;b;ab −> ciąg geo
z własności ciągu geo:
b2=a2b /:b
b=a2
c.n.u.
v
na drugi potrzebuję chwilkę..
2 mar 14:50
Saizou : to poczekam
2 mar 14:52
Kipic: a teraz grybsze zadanko :
ta sama tresc ale podpunkt brzmi nastpeojaco
a
n = 3n−5 oraz ma on nieparzysta liczbe wyrazow , a suma wyrazow o numerach nieparzystych jest
rowna 78
i tu zrodzil sie problem bo nie wiem ile jest tych nieparzystych a jedynie wiem jak je zapisac
i nie podstawie tak jak poprzednio
2 mar 14:52
Kejt: a tak w ogóle to cześć
Saizou
2 mar 14:52
Kejt: podpowiedź:
numery nieparzyste:
2n−1 ; 2n+1; 2n+3
itd.
(stwórz ciąg b
n który będzie się składał z nieparzystych wyrazów a
n)
a przynajmniej ja bym tak spróbowała na początek
2 mar 14:54
Kipic: wlasnie tak zrobilem lecz to chyba mi wyniku nie da bo nie wiem ze akurat sa 3 nieparzyste w
tym ciagu ?
2 mar 14:55
Kejt: jak tylko rozgryzę zadanko Saizou to Ci pomogę dalej w tym
2 mar 14:57
Kipic: zazwyczaj z tego co obczailem to zadania na maturze z ciagow (np: na maturze z maja 2010) nie
sa az tak trudne jak te zadania co mam w zbiorze zadan maturalnych i zestawy maturalne z NOWEJ
ERY wogule w tym podreczniku do rozszerzenia sa same trudne zadania ktore mozna powiedziec ze
granicza juz ze studiami bo juz z kilkoma sie spotkalem co mozna centralnie liczyc tymi
sposobami co na studiach.
2 mar 14:59
Kejt: to zachodzi tylko dla a;b=1, co nie?
2 mar 15:00
Kejt: Kipic, już mam

zaraz przepiszę..
2 mar 15:05
Saizou : a tego to nie wiem
Kejt
2 mar 15:07
Kejt:
a
n=3n−5
b
n=a
2n+1
b
n=3(2n+1)−5=6n−2
b
n+1=3(2n+3)−5=6n+9−5=6n+4
r=b
n+1−b
n=6n+4−(6n−2)=6n+4−6n+2=6
b
1=a
1
b
2=a
3 itd..
a
1=b
1=3−5=−2
S
n=78
| | b1+bn | | b1+b1+(n−1)*r | | −4+6(n−1) | |
Sn= |
| *n= |
| *n= |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i pamiętając, że n∊N
+
liczysz..
powinno coś sensownego wyjść..mam nadzieję
2 mar 15:10
Kejt: do [N[Saizou]
b
2=a
2b
b
3=1
b=1
2 mar 15:12
Saizou : podpowiem że trzeba rozpatrzyć min. 3 przypadki, a max. 6
2 mar 15:13
Kipic: Dzieki Kejt nigdy bym chyba na to nie wpadł . ciagów nigdy nie mogłem ogarnąć .
2 mar 15:13
Kejt: świetnie..

jak ja tu dwóch przypadków jeszcze nie widzę..
2 mar 15:13
Saizou : 1) gdy x ; y ; xy
2) gdy x ; xy ; y
3) gdy xy ; x ; y
2 mar 15:16
Kejt: aa... okej.. teraz to jasne...myślałam, że one mają tworzyć ciąg geo w podanej kolejności.
2 mar 15:18
Saizou : nic takiego nie było w treści
2 mar 15:20
Kejt:
no to mamy:
1
o
a;b;ab
b
2=a
2b
b=a
2
2
o
a;ab;b
a
2b
2=ab /:ab
ab=1
| | 1 | | 1 | |
b= |
| czyli jednocześnie a= |
| |
| | a | | b | |
3
o
ab;a;b
a
2=ab
2
a=b
2
c.n.u.
2 mar 15:21
Kejt: no wiem..schematem poleciałam..z przyzwyczajenia..bo w większości zadań jakie robiłam tak było.
2 mar 15:21
Kejt: Kipic wyszło coś sensownego?
2 mar 15:23
Saizou : i
2 mar 15:24
Kejt: dziękuję

ukradłeś Ecie?
2 mar 15:25
Saizou : nie, hodowla własna
2 mar 15:28
Kipic: Kipic narazie ogarniam co z czego zaraz moze wpadne na trop
2 mar 15:37
Kejt: okej..wychodzi ładnie..jak liczyłam
masz jakieś pytania? chętnie wyjaśnię
2 mar 15:39
Kipic: w zasadzie nie ogarniam 5 linijki z tym r w poscie z godziny 15:10
2 mar 15:43
Kejt: żeby otrzymać różnicę ciągu odejmujesz dwa dowolne kolejne wyrazy od siebie (pierwszy od
drugiego)
b
n i b
n+1 to dwa dowolne kolejne wyrazy.
teraz jaśniej?

jeśli nie to sprecyzuj pytanie..
2 mar 15:46
Kipic: aha to stad wzielo sie to bn+1 − bn dobra teraz juz ogarniam wlasnie dzieki temu r mozna
otrzymac.
obliczylem n ale wyszla mi funkcja kwadratowa 3n2−5n−78=0 czy to mozliwe ?
2 mar 15:49
Kipic: aaa no jasne ze mozliwe teraz latwo policzyc n
2 mar 15:49
Kejt: tak. miała wyjść funkcja kwadratowa(dobrze ją policzyłeś)..i teraz liczysz jak normalne
równanie kwadratowe..
jak policzysz pierwiastki, to sprawdzasz czy któryś z nich nie należy do n∊N+ jeśli nie należy
to go wywalasz i masz tylko jedno rozwiązanie.
powinno Ci wyjść n=6
2 mar 15:50
Kipic: i teraz n
1 odrzucamy bo n musi byc liczba naturalna czyli pozostaje ze n
2 = 6
2 mar 15:50
Kipic: w tym samym czasie post zamiescilismy
2 mar 15:51
Kejt:
ślicznie

to dalej..
liczysz b
6 (ostatni wyraz obydwu ciągów)
dzięki niemu otrzymasz a
n
wtedy podstawiasz..liczysz 'n' dla ciągu a
n
i sumę.
2 mar 15:52
Kejt: liczbą naturalną
dodatnią, żeby wykluczyć też zero
2 mar 15:52
Kipic: dobra policze i zamieszcze tutaj czy dobrze robilem
2 mar 15:53
Kejt: oki.
2 mar 15:53
Kejt: mi wyszło 143.
2 mar 15:57
Kipic: Dobra liczę

b
n = b
1+(n−1)r
b
6 = −2 + (6−1)6
b
6 = 28
potem zliaczam s
6 dla a wychodzi mi 33 dla S
6 dla b to 78 ale daje mi to 111

a w
odpowiedziach jest 143
2 mar 16:08
Kejt: mówiłam, żebyś policzył 'n' dla an jeszcze...dostałeś sumę wyrazów tylko o nieparzystych
numerach..
2 mar 16:11
Kipic: niemam jednak pomyslu jak to policzyc
2 mar 16:16
Kejt: ojoj..
a
n=b
6
b
6=28
a
n=28
a
n=3n−5
3n−5=28
3n=33
n=11
a
11=28
a
1=−2
ciąg ma jedenaście wyrazów...:
i jedziesz dalej
2 mar 16:20