Funkcja loagrytmiczna i wykładnicza. Rozwiąż równanie
Karolina22: Rozwiąż równanie
(wskazówka:wyłącz wspólny czynnik przed nawias)
a) 32x−1+32x−2−32x−3=297
b) 2x−1+2x−2+2x−3=448
2 mar 14:19
Kejt:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) 32x* |
| +32x* |
| −32x* |
| =297 |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
potem dzielisz przez nawias..i dalej z górki.
drugie analogicznie
2 mar 14:22
Lux: te zadanie z jakiego poziomu nauczania są? liceum ?
2 mar 14:23
Karolina22: dzięki wielkie.
tak liceum
2 mar 14:31
Karolina22: zrobiłam tak jak mówiłeś tylko wynik wychodzi mi inny, powinno wyjśc 3.
2 mar 14:36
Kejt: jestem dziewczyną

sprawdźmy..:
| | 9 | | 3 | | 1 | |
32x( |
| + |
| − |
| )=297 |
| | 27 | | 27 | | 27 | |
3
2x=27*27
3
2x=3
3*3
3
3
2x=3
6
2x=6
x=3
2 mar 14:39
Karolina22: przepraszam bardzo

i jeszcze raz dziękuję
2 mar 14:40
Kejt: nic nie szkodzi..nie Ty pierwsza i nie ostatnia

nie ma sprawy
2 mar 14:42
Karolina22: a jeszcze jakbyś mogła sprawdzić czy ten drugi przykład zrobiłam dobrze

2
x(
12+
14+
18)=448
2
x(
48+
28+
18)=448
2
x*
78=448
2
x=448*
87
2
x=64*8
2
x=2
6*2
3
2
x=2
9
x=9
2 mar 14:51
Kejt:
2 mar 15:13
Karolina22: Kejt

dodałam nowe zadanie, pomożesz mi? bo jestem taka ciemna z tych logarytmów itd..
4 mar 18:46