ciag
AgniechA: to to juz kompletnie nie wiem jak mam wykazac
wykaż ze ciag an okreslony wzorem an =(−1)
n+(−1)
n+1
Dziekuje wszystkim którzy poświęcaj czas na rozwiazanie moich zadaN
jesteście wspaniali
17 sie 12:36
szu:
an= (−1)n + (−1)n+1= (−1)n +( −1)n *(−1)1=
= (−1)n +(−1)n *(−1) = (−1)n − (−1)n = 0
jest ciągiem stałym owartościach równych zero.
17 sie 13:11
AS: AgniechA − podawaj pełną treść zadania,nie każ nam się domyślać.
To co podałaś jest pewnym ciągiem,tylko co z nim zrobić?
Przyjmując n = 2*k gdzie k ∊ N (wtedy n parzyste)
mamy
an = (−1)2*k + (−1)2*k+1 = ((−1)2)k + ((−1)2)k*(−1)
an = 1k + 1k*(−1) = 1 − 1 = 0
Przyjmując n = 2*k + 1 gdzie k ∊ N (wtedy n nieparzyste)
mamy
an = (−1)2*k+1 + (−1)2*k+1+1 = ((−1)2)k*(−1) + (−1)2*k+2
an = 1k*(−1) + ((−1)2)k*(−1)2
an = 1*(−1) + 1k*1 = −1 + 1 = 0
Ciąg an przyjmuje wartość 0 dla każdego n ∊ N.
lub krócej
an = (−1)n + (−1)n*(−1) = (−1)n*(1 − 1) = (−1)n*0 = 0 dla każdego n ∊ N
17 sie 13:14
AgniechA: dziękuje
17 sie 15:08