proszę o pomoc :)
dominika: agata samodzielnie wykonała piękny kapelusz wróżki w kształcie stozka dla swojej lalki . W tym
celu z koła wycięła wycinek kołowy o kącie środkowym 40 stopni i powierzchni 9πcm2
Uzupełnij zdania
A) obwód głowy lalki nie jest mniejszy niż .... cm2
B) czapka ma wysokosć .... cm
2 mar 13:55
Kejt:

Pole
wycinka=9π
| | 400 | |
Polewycinka= |
| *l2*π |
| | 360o | |
oblicz l
2 mar 14:14
Kejt: a potem obwód tego wycinka. i masz zrobiony podpunkt a)
2 mar 14:15
xxx: już tak robiłam i nie wyszllo 2 πcm
3 mar 11:19
Kejt: pokaż jak liczysz...powinno z tego wyjść 2π.
3 mar 11:26
Kejt: ok, zwracam honor..nie wychodzi.
z odpowiedzi masz ten wynik?
3 mar 11:29
xxx: no z odpowiedzi z ksiażki
i jak ma być w końcu
3 mar 11:31
Kejt:
l
2=81
l=9
sprawdźmy..
P=9π
| 40o | | 1 | |
| *l2*π= |
| *9*9*π=9π |
| 360o | | 9 | |
jest błąd w odpowiedziach najwyraźniej..albo jakąś głupotę napisałam, w co wątpię...
3 mar 11:35
xxx: chodzi mi ze obwód głowy lalki ma być 2 π cm
3 mar 11:37
Kejt: nieprzytomna chyba jestem..
3 mar 11:38
xxx: i wyjdzie 2π
a w zaszycie mam ile napisać działań ?
3 mar 11:40
Kejt: to co napisałam w pierwszym poście w ogóle..
potem wyliczasz 'l' i liczysz obwód wycinka..
3 mar 11:41
xxx: o której godzinie bo tam miałas żle coś
3 mar 11:42
Kejt: nie przesadzaj. przeczytaj wszystko i sama wybierz..
i tak nie powinnam była rozwiązywać tego za Ciebie.
3 mar 11:43
xxx: dobra dzięki
3 mar 11:45
xxx: pod punkt b jak ?
3 mar 11:46
Kejt: twierdzenie Pitagorasa..
2πr=2π
r=...
h2=l2−r2
3 mar 11:50