Narysuj wykres funkcji
marta: narysuj wykres funkcji y=cos (α/2)
nie wiem od czego zacząc pomoże ktos?
2 mar 13:51
Eto": y=cos(x/2)
mxc zerowe :
x/2=kpi gdzie k nalezy do calkowitych zatem mnazac obie strony przez 2 mamy :
x=2kpi zatem miejsca zerowe tej funkcji beda rozciagniete czyl;i wykres bedzie taki
splaszczony
w normalnej funkcji cosx msc zerowe powtarza sie co kpi a w tej czyli w cos(x/2) co 2kpi
2 mar 14:15
marta: Dziękuję
2 mar 14:17
marta: ETO a nie przypadkiem miejsca zerowe f.cos to pi/2 +kpi gdzie k nalezy do C ?
2 mar 14:31
Eto": ah wlasnie masz racje, czyli bedzie pi+2kpi ( analogicznie mnozysz obustronnie tak samo )
pomylilem po prostu sinusa z cosinusem
2 mar 14:33
marta: zauważyłam

dzięki
2 mar 14:43