Ciagi
Kipic: zaczynam przygode z ciagami i prosze o pomoc w rozwiazaniu
Które wyrazy ciagu (a
n) sa ujemne , a które są wieksze od 3 ?
a
n = n
3 − 5n
2−5n+25

prosze o pomoc i wskazowki
2 mar 13:51
Kejt: ujemne:
n3−5n2−5n+25<0
n2(n−5)−5(n−5)<0
(n2−5)(n−5)<0
(n+5)(n−5)2<0
n=−5 v n=5(dwukrotny)
dalej sobie poradzisz?
2 mar 13:54
Kejt: większe od 3:
n3−5n2−5n+25>3
n3−5n2−5n+22>0
z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wielomianu, szukam pierwiastka, który jest
dzielnikiem wolnego wyrazu:
pierwiastkiem będzie liczba 2.
dalej..dzielisz to Hornerem albo przez dwumian (x−2), a dalej jak funkcję kwadratową, czyli
delta i pierwiastki ze wzoru.
2 mar 13:57
Kipic: dziekuje
2 mar 14:10
Kejt: drobna poprawka.. dzielisz przez dwumian(n−2)
2 mar 14:16
Kejt: aa..i jeszcze jedno

zał.:
n∊N
+
2 mar 14:17