pigor: ... , nie wiem na jakim poziomie sobie życzysz rozwiązanie,
no to mój wybór np. taki : ze skali mapy odczytujesz, że
1 cm na mapie =25 000 cm= 250=25*10 m= 2,5*100 m w terenie,
więc
1 cm
2 na mapie = 2,5
2*100
2 m
2= 25
2 ar = 2,5
2 ha w terenie, czyli
1 cm2 na mapie = 62500 m
2=
625 ar=
6,25 ha w terenie, zatem
P= 0,3dm*8mm= 3cm*0,8cm=
2,4 cm2 − pole działki na mapie, a
wtedy
P= 2,4*62500 m
2=
150 000 m2 − szukana powierzchnia działki w m
2 ;
P= 2,4*625 ar=
1500 ar , oraz
P= 2,4*6,25 ha=
15 ha . ....