implikacje
.: Które są prawdziwe. Nie wiem czy je trzeba jakoś formalnie dowodzić, czy wystarczy w głowie
schemat zero jedynkowy rozwiązać.
A = B ⇒ A ∩ C = B ∩ C
A = B ⇒ A ∪ C = B ∪ C
A = B ⇒ A \ C = B \ C
A = B ⇒ A' = B'
A ⊂ B ⇒ A ∩ C ⊂ B ∩ C
A ⊂ B ⇒ A ∪ C ⊂ B ∪ C
A ⊂ B ⇒ A \ C ⊂ B \ C
A ⊂ B ⇒ A' ⊂ B'
2 mar 13:25
PW: Nie schemat zero−jedynkowy! To nie są schematy logiczne do sprawdzenia. W następnikach
implikacji są równości zbiorów. Żeby sprawdzić równość zbiorów trzeba wziąć dowolny element
jednego z nich i pokazać, że należy do drugiego.
W piewszym zadaniu np. trzeba wziąć dowolny x∊A∩C i pokazać, że x∊B∩C oraz odwrotnie − że
dowolny element zbioru B∩C należy do zbioru A∩C.
2 mar 13:42