ostrosłup
adam: Podstawą ostrosłupa jest romb o boku dł 15 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną
podstawy kąta α= 600 . Pole powierzchni bocznej jest równy 720 cm2 . Oblicz objętość
ostrosłupa
2 mar 13:16
adam: pomocy
2 mar 13:58
adam: pomoże mi ktoś?
2 mar 15:05
Mila:

α=60
o, a=15
P
b=720
Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąta α= 60
o⇔spodek wysokości ostrosłupa
leży w środku okręgu wpisanego w romb −(podstawę).
P
ΔBCS=720:4=180
| | 1 | | 1 | |
PΔBCS= |
| a*hs⇔ |
| *15*hs=180⇔hs=24 |
| | 2 | | 2 | |
W ΔSOE:
OE=12
wysokość rombu h=2r=24
P▱=a*h=15*24
2 mar 16:34
adam: dzięki
2 mar 20:09
Mila:
2 mar 20:26