Dana jest funkcja
Adrian: Dana jest funkcja f określona wzorem f=|2x −4|.
a) narysuj wykres tej funkcji.
b) Podaj liczbę rozwiązań równania |2x −4|=m w zależności od parametru m.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
2 mar 13:04
Krzysiek : ja narysowac wykres funkcji f(x)=|2x−4|
najpierw narysuj wykres funkcji f(x)=2x
Potem ten wykres przesun o wektor [0,−4] i otrzymasz wykres funkcji f(x)=2x−4
Jednak masz miec f(x)=|2x−4| wiec ta czesc wykresu kf(x)=2x−4 ktora jest pod osia OX odbij
nad os Ox i masz wykres funkcji f(x)=|2x−4|
Wiesz dlaczego odbijasz ta czesc wykresu ktora jest pod osia nad os OX ? Wynika to z definicji
wartosci bezwzglednej ktora nie moze byc ujemna . .
Masz juz narysowany wykres wiec rysujesz prosta y=m i przesuwasz ja wzdluz osi OY i patrzysz
w jakich przedzialach jest ile rozwiazan
2 mar 14:46