geometria analityczna
Magda: Dane są punkty: A=(−3, −7) i C=(2, −4), wyznacz współrzędne B i D tak, aby czworokąt ABCD był
kwadratem, którego przekątna to odcinek AC.
Pani kazała Nam to wyliczyć za pomocą okręgu, wcześniej liczyliśmy podobne, z trójkątem, ale
była podana prosta i zestawiliśmy równanie prostej okręgu i podanej prostej (układ równań) i
wyszło, a tutaj męczę się i nie mogę zrobić.
Obliczyłam długość odcinka AB, potem r czyli połowa z tego, środek odcinka i miałam równanie
okręgu plus prostą AC i zrobiłam układ równań, ale wychodzą kolosalne liczby i w końcy delta
wyszła mi ujemna.
2 mar 12:47
ff: jak już to układ równań: równanie okręgu i prosta przechodząca przez CD (przechodzi przez
środek okręgu, i jest prostopadła do prostej przechodzącej przez AB)
2 mar 13:05
ff: pomieszałem punkty:
środek okręgu jest w połowie AC, oznaczmy go jako O
promień okręgu to odległość |AO|, czyli masz równanie okręgu
wyliczasz równanie prostej prostopadłej do AC, przechodzącej przez O − będzie to prosta
przechodząca przez punkty B i D.
rozwiązujesz układ: prosta i okrąg
2 mar 13:10
Eto": przekatna to AC zatem promien to polowa AC a nie AB
srodek okregu lezy na srodku przekatnej AC
pozniej w tablicach maturalnych zobacz sobie jak wyglada rownanie okregu podstaw tam
wspolrzedne srodka oraz promien
jak wiadomio przekatne w kwadracie przecinaja sie pod katem prostym wyznacz rownbanie prostej
prostopadlej do prostej AC
i teraz juz wiesz ze punkt B ma nalezec do rownania okregu oraz do rownania prostej
prostopadlej do prostej AC czyli prosta zawierajaca punkty B i D i masz piekny uklad rownan z
ktorego obliczysz wspolrzedne punktu B i D ( okrag oczywiscie musi byc opisany na tym
kwadracie zeby przecinal punkty B i D )
2 mar 13:10
Magda: też tak robiłam, jak piszecie, może coś źle obliczyłam, a więc sprobuje jeszcze raz.
tak−tam miało być AC, a nie AB, pomyliłam się
2 mar 13:25
Magda: a jak wyznaczam prostą prostopadłą do AC to biorę jako punkt wspólny O tak?
2 mar 13:26
Magda: no i o samo mi wyszło, delta mniejsza od zera
2 mar 13:47
Eto": zapisz oblicznia
2 mar 14:07
Magda: | | 1 | | 11 | |
(x+ |
| )2 + (y+ |
| )2 = 17 |
| | 2 | | 2 | |
w pierwszym pod y wrzuciłam to drugie równanie i wychodzą mi duże liczby i delta mniejsza od
zera.
2 mar 15:06
Krzysiek : no to policzmy dlugosc odcinka AC
|AC|=
√(x2−x1)2+(y2−y−1)2
AC=
√(2−(−3)2+(−4−(−7)2
| | √34 | |
|AC=√52+32=√34 czyli promien r = |
| |
| | 2 | |
W rownaniu okregu promien jest do potegi
2
wiec jesli dobrze policzylas srodek to rownanie okregu wyglada tak
| | √34 | |
(x+1/2)2+(y+11/2)2= ( |
| )2 |
| | 2 | |
2 mar 15:42
Magda: no tak, bo ja podzieliłam 34 przez 2 i mi wyszło 17 pod pierwiastkiem, także brawa dla mnie

Nie wiem skąd mi się biorą takie głupie błędy, dzięki, teraz wszystko ok
2 mar 15:46
Krzysiek : Na zdrowie
2 mar 16:02
Magda: | | 5 | |
no, ale i tak mi nie wyszło  / możesz mi obliczyć jeszcze tą prostą? Mi wyszła: y= − |
| x |
| | 3 | |
2 mar 16:11
Krzysiek : Rownanie prostej AC
To napiszmy rownanie prostej AC
AC (x
2−x
1)((y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
AC(2+3)(y+7)=(−4+7)(x+3)
5y+35=3x+9
5y=3x−26 to y=3/5x−26/5 ale nam jest potrzebny tylko sam wspolczynnik kierunkowy prostej a=3/5
wiec wspolczynnik prostej prostopadlej wyniesie a=−5/3
Napiszmy rownanie prostej prostopadlej do prostej AC i przechodzacej przez punkt O(−1/2 ,
−11/2 )
(y−y
1)=a(x−x
1)
(y+11/2)=−5/3(x+1/2)
y=−5/3x−5/6−11/2
y=−5/3x−38/6 czyli dobrze .
Napisalem Ci cale rownanie prostej AC ale jesli potrzebny CI jest sam wsppolczynnik np tak jak
| | y2−y1 | |
tutaj to mozesz policzyc z wektorow lub ze wzoru a= |
| |
| | x2−x1 | |
2 mar 17:42
Magda: no mam tak samo, reszta nie wychodzi, albo ja znowu popełniam jakiś błąd w układzie równań
3 mar 13:31
Krzysiek : No to napisz jak liczysz
3 mar 16:54
Krzysiek : No to dostaniemy taki uklad rownan(x+1/2)
2+(y+11/2)
2=34/4 i y=(−5/3)x−38/6 no to do 1 za y
(x+1/2)
2
+((−5/3)x−38/6+33/6)
2=34/4(x+1/2)
2+((−5/3)x−5/6)
2=34/4x
2+x+1/4+25/9x
2+
(50/18)x+25/36−34/4=0 jak to sobie policzysz to dostaniesz cos takiego
| | 34 | | 68 | | 272 | | 34 | | 34 | | 68 | |
|
| x2+ |
| x− |
| =0 ⇒ |
| x2+ |
| x− |
| =0 /*9 zeby pozbyc sie |
| | 9 | | 18 | | 36 | | 9 | | 9 | | 9 | |
ulamkow 34x
2+34x−68=0 bo 0*9=0 ale to wiesz Δ=b
2−4a*c=34
2−4*34*(−68)=10404 to
√Δ=102
| | −b−√Δ | | −136 | | −b+√Δ | | −34+102 | |
wiec x1= |
| = |
| =−2 a x2= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | 68 | | 2a | | 68 | |
| | −5 | | 38 | |
Mamy wspolrzedne xowe teraz do rownania prostej y= |
| x− |
| podstawmy wyliczone x i |
| | 3 | | 6 | |
obliczymy wspolrzedne punktow y
NO to zax=−2 y= (−5/3)*(−2)−38/6= −3 Oznacz go jako B(−2,−3)
Teraz zax=1 to y=(−5/3)*1−38/6= −8 Oznacz go jako D(1,−8)
Teraz narysuj te wszystkie punkty i sprawdz czy to jest kwadrat . Przedtem moze sprawdz czy
dlugosc odcinka AC=BD wiec musisz policzyc dlugosc odcinka BD zw znanego wzoru . czesc.
Napisz czy dobrze wyszlo
3 mar 18:27
Krzysiek : mam nadzieje ze sie polapiesz bo tak wyszlo to pisanie (nie wiem czyja to wina ) ale tam
gdzie jest =34/4 ma byc od nowa rownanie a nie 34/4 (x+1/2 )2 itd i potem tez .
3 mar 18:34
Magda: układy równań tak samo, również podstawiałam y pod ten pierwszy, jak zwykle u mnie błędy
rachunkowe, ale dzięki

To zadanie nie dawało mi spokoju
4 mar 21:06
Magda: Wyszło dobrze
4 mar 21:16