.
shm: Jak rozwiązać taki układ równań ?
x2=5−4(2cos2α−1)
3=x2−2x*cosα
2 mar 12:33
Eto": po pierwsze musisz wiedziec jedna podstawową rzecz ze cosx E<−1;1>
chodzi o to ze cos nigdy nie jest wiekszy od 1 czy mniejszy od −1
jak juz to wiesz to rozwiazujesz normalnie jak kazdy inny uklad rownan tylko ze masz cos (
uklad jak widzisz ma dwie niewiadome )
2 mar 12:38
shm: to czyli normalnie moge z pierwszego wstawić ten x2 do drugiego ?
2 mar 12:45
Eto": tak, normalnie rozwiazujesz tylko jak ci pozniej w wyniku wyjdzie ze cosα =5 to wiadomo ze to
jest SPRZECZNOSC i taki wynik musisz odrzucic a jak ci wyjdzie np cosα=1 to szukasz dla jakiej
wartosci kata cosα=1 jest to wartosc 0 stopni czyli wynik przedstawisz tak cosα=k pi gdzie
oczywiscie k nalezy do liczb calkowiatych ( bo jak weiadomo funkcja sie powtarza czyli co pi
ma wartosc 1 )
NO I W TEN SPOSOB TO ROBISZ , dla ulatwienia mozesz sobie podstawic za cosα zmienna
pomocniczna t czyli cosα=t ale to juz zalezy co kto lubi mozesz rozwiazywac z cosinusem
normalnie
2 mar 13:02