jjj
Eto": Punkty będące środkami okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o równaniu x2 + y2 = 4 i
jednocześnie do osi OX tworzą pewien zbiór. Wyznacz ten zbiór i narysuj go w układzie
współrzędnych.
2 mar 12:21
Eto": kompletnie nie wiem jak to ugrysc
2 mar 12:25
2 mar 14:09
marta: O(0;0) − środek danego okręgu
r=2 − długość promienia danego okręgu
S(x;y) − środek okręgu stycznego zewnętrznie do danego okręgu i stycznego do osi O
uklad rownan OS=√x2+y2 OS =2+|y|
/\ √x2+y2=2+|y| /\ |x|>2 =>x2+y2=4+4|y|+y2 /\ x∊(−nieskonczonosci;−2)∪(2;nieskon.+)
=> |y|=1/4x2−1 /\ x∊(−nieskonczonosci;−2)∪(2;nieskon.+)
=> y=1/4x2−1 \/ y=1/4x2+1 /\ x∊(−nieskonczonosci;−2)∪(2;nieskon.+)
wykresem wyznaczonego zbioru są części parabol dla argumentów :
x∊(−nieskonczonosci;−2)∪(2;nieskon.+)
2 mar 14:41
Eto":

dzieki skumalem
2 mar 14:51