całka
adrian: proszę o rozwiązanie całek ∫cosxe2sinx oraz ∫x3lnx
2 mar 12:20
Jack:
przez podstawienie:
1) t=2sinx dt=cosxdx
przez częsci:
2)f(x)=ln x f'(x)=1/x
g'(x)=x3 g(x)=x4/4
2 mar 12:39
huehuehue: podstawienie 2sinx w 1 a druga przez czesci 3 razy
2 mar 12:39
adrian: a możeci to rozpisać bardzo proszę
2 mar 12:41
huehuehue: | | dt | | 1 | | 1 | |
∫cosxe2sinxdx = t=2sinx |
| =cosxdx = |
| ∫etdt = |
| e2sinx + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 mar 12:43
huehuehue: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x3lnxdx = u=lnx u'= |
| v'=x3 v= |
| x4= |
| x4lnx − |
| ∫x3dx = |
| | x | | 4 | | 4 | | 4 | |
2 mar 12:47
huehuehue: | | 1 | | 1 | |
blad |
| x4lnx − |
| x4 + C |
| | 4 | | 16 | |
2 mar 12:49
adrian: jak obliczuć taką całkę x/(x2+4x+4)
2 mar 12:51
huehuehue: | | x | | x | | t−2 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx = t=x+2 dt=dx x=t−2 = ∫ |
| dt = |
| | x2+4x+4 | | (x+2)2 | | t2 | |
2 mar 12:59
adrian: jak obliczyć granicę x3−3x/x2−6x+9 x→3+
2 mar 13:00
adrian: jak obliczyć granicę x3−3x/x2−6x+9 x→3+
2 mar 13:00
adrian: jak obliczyć granicę x3−3x/x2−6x+9 x→3+
2 mar 13:00
adrian: policz pochodną √cosx3−3−x/arcsin1/x
2 mar 13:03
huehuehue: | | x3−3x | |
limx→3+ |
| = +∞ |
| | x2−6x+3 | |
podstawiam najpierw 3 wychodzi
∞ potem cos wiekszego od 3 np 3.1 i wychodzi +
∞
2 mar 13:04
adrian: a taka granica x2+2X+1/3x2−1 x→∞
2 mar 13:07
2 mar 13:09
adrian: a tą pochodną da radę policzyć
2 mar 13:10
huehuehue: | | 1 | |
co to pochodnej to tak niech u=√cos3x−3−x v=arcsin |
| wtedy |
| | x | |
| | −3sinxcos2x+3−xln3 | | −1 | |
u'= |
| v'= |
| |
| | 2√cos3x−3−x | | x2√1−(1x)2 | |
podstaw teraz sobie
2 mar 13:13
adrian: huehuehue dzięki wielkie za twoją nieocenioną pomoc gdyż moje szanse na napisanie tego byłyby
marne pozdrawiam
2 mar 13:20
huehuehue: piszesz kolokwium ?!
2 mar 13:20
adrian: powiem szczerze że się do niego przygotowuje ponieważ studiuję chemie i mam podstawy matematyki
2 mar 13:24
asdf: a może

drugi termin poprawki sesji? ;>
2 mar 13:24
adrian: asdf raczej nie
2 mar 13:25
asdf: spoko
2 mar 13:28
PW: A jednak się udało (wczoraj w nocy uczynił wyznanie).
2 mar 13:50