rownania plaszczyzn
Asia: Napisz rówanie normalne, parametryczne i odcinkowe plaszczyzny przechodzacej przez punkty
A=(1,1,1) B=(−1,0,1), C=(5,6,7)
2 mar 09:30
Janek191:
A = (1,1,1), B = ( − 1,0,1), C = (5,6,7)
Mamy
→ →
v
1 = AB = { − 2, −1,0 ]
→ →
v
2 = AC = [ 4, 5, 6 ]
zatem
i x − 1 y − 1 z − 1 I
det I −2 − 1 0 I = 0 − równanie ogólne płaszczyzny
I 4 5 6 I
− 6*( x − 1) − 10*(z − 1) + 4*(z − 1) + 12 *( y − 1) = 0
− 6x + 6 − 10z + 10 + 4z − 4 + 12y − 12 = 0
−6x +12 y − 6 z = 0 / : ( −6)
x − 2 y + z = 0 − równanie ogólne szukanej płaszczyzny
==============
A = [ 1, − 2, 1]
I A I =
√12 + (−2)2 + 12 =
√6
Sprowadzamy to równanie do postaci normalnej wykonując dzielenie obustronne przez
√6
Mamy
| x | | 2 | | z | |
| − |
| y + |
| = 0 − równanie normalne płaszczyzny |
| √6 | | √6 | | √6 | |
===============================
Równanie parametryczne płaszczyzny
x = 1 − 2 α + 4 β
y = 1 − α + 5 β
z = 1 + 6 β , gdzie α , β ∊ R
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 mar 13:52
XXX: dziękuje a równanie odcinkowe?
2 mar 16:07
Janek191:
→ →
Tam zamiast A powinno być V i I V I
2 mar 21:40