g
peccatoribus : Asymptota pozioma y = ax + b;
znak lim x−> pominąłem.
| | ex | | ex | | ex | |
a = lim x−> inf |
| = |
| = |
| = inf |
| | x2 | | 2x | | 2 | |
| | ex | | ec | | ex | | ex | |
b = lim x−> inf |
| = |
| = |
| = |
| = inf |
| | x3 | | 3x2 | | 6x | | 6 | |
i co teraz? Jaka błędzie asymptota pozioma?
1 mar 22:11
huehuehue: bzdura
asymptota ukosna y=ax+b
b=limx−−>
∞ f(x) − ax
a=0 masz asympote pozioma
1 mar 22:18
peccatoribus : Racja pamieć mnie pomyliła. Nie rozumiem jednak jak a = 0?
| | ex | |
lim x−> inf |
| jak obliczyć tę granicę? |
| | x3 | |
1 mar 22:26
peccatoribus : Jak nie liczę − otrzymuję inf
1 mar 22:30
peccatoribus : Ok już wiem − w −inf wychodzi zero.
1 mar 22:33
huehuehue: | | f(x) | |
a=0 czyli g=0 dla x−−−>∞ |
| |
| | x | |
rozpatrywales tak w ogóle pionowe asymptoty ?
pozioma mozesz rownie dobrze wyznaczyc x−−>
∞ f(x)
policz oddzielnie przy x−−−>−
∞ i +
∞ moze miec granice jednostronna
1 mar 22:35