matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f.trygonometryczna
Alcia:
Kąt α jest ostry, a tg α =
5
12
. Oblicz cos α.
1 mar 22:05
irena_1:
sinα
5
tg α =
=
cosα
12
5
sinα=
cosα
12
Z jedynki trygonometrycznej:
5
(
cosα)
2
+cos
2
α=1
12
25
cos
2
α+cos
2
α=1
144
169
cos
2
α=1
144
144
cos
2
α=
169
cosα>0
12
cosα=
13
1 mar 22:11
Alcia:
dziekuje
1 mar 23:09
Eta:
c>0 , x>0 c
2
=25x
2
+144 x
2
⇒ c=13x
12
cosα=
13
1 mar 23:33