Prosze o pomoc
kom: W trapezie prostokątnym o polu 24cm2 i kacie ostrym 45 stopni dluzsza przekatna tworzy z
podstawami kat α= 12. Oblicz obwod trapezu
17 sie 11:50
kom: Brakuje mi jednej danej i nie wiem jak sobie poradzic..
17 sie 11:53
17 sie 11:58
kom: tg α= 12
17 sie 12:00
imię lub nick.:
17 sie 12:05
imię lub nick.: pytania?
17 sie 12:06
kom: A boki beda rowne
17 sie 12:14
imię lub nick.: trapez składa się z dwóch podstaw i dwóch ramion. co masz na myśli mówiąc boki?
17 sie 12:17
kom: podstawe i jedno ramie
17 sie 12:19
kom: dokladnie o ten kwadrat
17 sie 12:23
imię lub nick.: górna podstawa jest równa wysokości, czyli ramieniu prostopadłemu do niej.
wynika to z tego że tgα=12=h2h oraz kąt miedzy dolną podstawą i drugim ramieniem jest
równy 45.
17 sie 12:24
kom:

Moj rysunek wygladal tak. brakowalo mi b
17 sie 12:34
imię lub nick.: tgα =
12
| | h | | 1 | |
oznacz to że |
| = |
| ⇒ a=2h |
| | a | | 2 | |
ponad to kąt miedzy a i c jest równy 45 więc a−b=h
17 sie 12:41
kom: a wyszlo mi 2h
dzieki bardzo
17 sie 12:45
Zuza: W trapezie prostokątnym kąt ostry ma miarę 45 stopni , krótsza przekątna na długość 10 cm , a
wysokość 8cm . Pole tego trapezu wynosi
6 sty 13:53
5-latek: Grunt to zrobic rysunek Zuza Nie ?
Bedzie wtedy widac co liczyc .
6 sty 13:56