pierwiastki
Rubi345: Witam, mam pytanie czy jest cos takiego jak np. x
2 = 4
√3 i wyliczyc x czyli musze
spierwiastkowac i bedzie x =
√4√3
1 mar 21:23
Beti: musiałbyś zapisać:
x = √4√3
1 mar 21:42
V.Abel: jak dla mnie to masz x = 2√√3 lub x = − (2√√3)
1 mar 21:44
Aga1.: x=24√3 lub x=−24√3
1 mar 21:44
krystek: Ale + i −
1 mar 21:45
Licealista: Dlaczego piszesz dwa pierwiastki? Nie lepiej pierwiastek 4 stopnia?
1 mar 21:45
Rubi345: Aha czyli x moze wyjsc w takiej postaci (nie wiedzialam czy mozna tak zapisac

dziekuję
1 mar 21:46
krystek: x2=a ⇒x=√a lub x=−√a gdy a>0
1 mar 21:46
V.Abel: sądzę, że pytanie do mnie

chciałem pokazać, że jeśli spierwiastkujesz pierwiastek, to masz ich potem dwa, że tak powiem
1 mar 21:47
Iron: am/n=n√am
4√3=(4*31/2)
√(4*31/2) = (4*31/2)1/2
41/2*(31/2)1/2 = √4* 31/4
Używam wzoru z góry tylko że w drugą stronę
2*4√3
2 mar 12:16