12k+11; 15l+14
Danton: Znajdź wszystkie liczby całkowite dodatnie mniejsze od 300, które przy dzieleniu przez 12 dają
resztę 11, a przy dzieleniu przez 15 resztę 14.
1 mar 21:17
Danton: czy ktoś ma jakis pomysł?
1 mar 21:36
Licealista:
Najpierw wypiszmy sobie założenie:
x∊C ≥0 i x∊≤0,300≥(Dziedzina)
Dzielisz przez 12 czyli w tej liczbie 12 zmieści się k razy zostaje jeszcze reszta 11.
12k+11=x ( Dziedzina określa x)...
1 mar 21:54
Licealista:
Zapomniałem też napisać w założeniach że k≥0 to jest całkiem łatwe zadania zrób tak samo z 15 i
zobaczysz.
1 mar 21:57
Danton: to wszystko truizmy.
pytanie co dalej z tym zrobić,
wpadłem na pomysł żeby przedstawić to w postaci 12k−1 zamiast 12k+11 oraz 15l−1, a nie 15l+14.
tylko co dalej, ktoś, coś?
1 mar 21:57
Licealista: Możesz z "buta" mnożyć przek k=1;2;3;4;... i l=1;2;3;4 i część wspólną, nie chcesz pomocy to
nie.
1 mar 21:59
Danton: Nie chodzi mi o mnożenie z buta, tylko o ujęcie tego w bardziej wyszukany sposób
1 mar 22:11
Danton: czy ktoś wie jak dojśc do rozwiązania?
2 mar 20:44
Danton: halo
3 mar 17:17