funkcje trygonometryczne
adamm: Naszkicuj wykres funkcji:
y=sin (|x| + π2)
y=sin |x + π2 |
Za jakiekolwiek wskazówki będe wdzięczny.
1 mar 20:58
Saizou : y=sin(lxl+90)
−dla x≥0
y=sin(x+90)
−dla x<0
y=sin(90−x)
y=sinlx+90l
−dla x≥−90
y=sin(x+90)
−dla x<−90
y=sin(−x−90)
1 mar 21:01
Mila:

Korzystając z przekształceń będzie tak:
1) y=sinx ( popielaty)
| | π | | π | |
2) translacja o wektor [− |
| , 0]⇒y=sin(x+ |
| ) zielony |
| | 2 | | 2 | |
3) odbicie symetryczne prawej strony wykresu względemOY ( tu jest to bez znaczenia, bo wykres
jest symetryczny względem OY) różowy − pokrył zielony
1 mar 21:43
Mila:

1) y=sin(x) popielaty
2) Odbicie symetryczne względem OY prawej strony wykresu, lewą pomijamy⇒y=sin(|x|) zielony
| | π | | π | |
3) przesunięcie o wektor [− |
| ,0]⇒y=sin|x+ |
| | czerwony |
| | 2 | | 2 | |
1 mar 21:55