Liczba takich liczb.
Kombinator: Określić ilość liczb trzycyfrowych, zawierających cyfrę 2 lub 3. Uzasadnić.
1 mar 20:09
Bobiszonist: No i w czym problem?
1 mar 20:50
Trivial:
Wszystkich liczb trzycyfrowych jest 999−100+1 = 900. Policzmy wszystkie liczby bez dwójki lub
trójki. Są to liczby postaci:
{1,4,5,6,7,8,9} {0,1,4,5,6,7,8,9} {0,1,4,5,6,7,8,9}
Jest ich 7*8*8 = 448. Zatem liczb spełniających warunki zadania jest 900−448 = 452.
1 mar 20:58
Kombinator: Nie wiem, czy dobrą drogą idę, bo wyszło mi :
2*2*2 + 2*10*10 + 9*2*2 + 9*2*10 + 2*10*2 + 9*10*2
1 mar 20:59
Kombinator: ok, dzięki, już widzę swój błąd
1 mar 21:02