Narysuj wykres funkcji f. określonej wzorem f(x)=2x-5 niech f:{1,3,5,7,9}-R.
Jimmy: Narysuj wykres funkcji f. określonej wzorem f(x)=2x−5 niech f:{1,3,5,7,9}−R.
Prosze o dokladne opisanie. dziekuje.
17 sie 11:39
Basia:
Do wykresu funkcji należą punkty (x;f(x)) gdzie x∊Df
U Ciebie będą to punkty
(1;f(1)); (3;f(3)); (5;f(5)); (7;f(7)); (9;f(9))
f(1)=2*1−5 = 3−5 = −2 czyli mamy A(1;−2)
f(3)=2*3−5 = 6−5 = 1 czyli mamy B(3;1)
f(5)=2*5−5=10−5=5 czyli mamy C(5,5)
f(7)=2*7−5=14−5=9 czyli mamy D(7;9)
f(9)=2*9−5=18−5=13 czyli mamy E(9;13)
zaznacz w układzie współrzędnych punkty A,B,C,D,E
to będzie wykres Twojej funkcji
17 sie 14:39
olga: Narysuj wykres funkcji x=−4x, gdy:
a) x ≤ −4 i x∊N
b) x ≥ −1 i x∊R
c) −3 < x ≤ 2 i x∊C
9 wrz 14:47