indukacja matematyczn
Justyna: INDUKCJA MATEMATYCZNA:
1) KORZYSTAJĄC Z INDUKCJI MATEMATYCZNEJ WYKAŻ, ŻE DLA KAŻDEJ LICZBY NATURALNEJ DODATNIEJ N
LICZBA N7 − N JEST PODZIELNA PRZEZ 42
2) UDOWODNIJ, ŻE DLA KAŻDEJ LICZBY NATURALNEJ DODATNIEJ N LICZBA 9N+1+26N+1 DZIELI SIĘ
PRZEZ 11
Teoretycznie wiem jak to zrobić, ale jak rozpisuję tezę to staję w martwym punkcie... Proszę o
pomoc
1 mar 19:28
etan : przecież już nie ma indukcji na matruze////
1 mar 19:34
Justyna: Co nie znaczy, że nie jest w programie... Mam sprawdzian z indukcji, a te zadania sprawiają mi
trudnośc.
1 mar 20:19
Danton: 1)
Jak dla mnie to w ten sposób:
(n7−n)=n(n6−1)=n(n3−1)(n3+1)=n(n−1)(n2+n+1)(n+1)(n2−n+1)=
n(n−1)[(n+3)(n−2)+7](n+1)[(n−3)(n+2)+7]
n−3, n−2, n−1, n, n+1, n+2, n+3
to 7 kolejnych liczb całkowitych, więc jedna z nich na pewno dzieli przez 7, ponadto wśród nich
na pewno znajdziemy liczby podzielne przez 2 i 3 dlatego iloczyn liczby podzielnej przez 7, 3
i 2 będzie podzielny przez 42.
1 mar 21:54
Saizou : Danton polecenie jest że za pomocą indukcji matematycznej
1 mar 21:56
Janek191:
2)
Dla n ∊ N 11 jest dzielnikiem liczby ( 9
n + 1 + 2
6n + 1)
1) Sprawdzam dla n = 1
9
2 + 2
7 = 81 + 128 = 209 = 11*19 TAK
2) Zakładam prawdziwość dla n = k
czyli, że ( 9
k + 1 + 2
6k + 1 = 11 s
Mamy wykazać, że z prawdziwości tezy dla k wynika jej prawdziwość dla k + 1
Ponieważ
9
k + 1 + 2
6k + 1 = 11 s ⇒ 2
6k +1 = 11 s − 9
k+ 1
gdzie s ∊ N
zatem
9
( k + 1) + 1 + 2
6*( k + 1) + 1 = 9* 9
k + 1 + 2
( 6k + 1) + 6 =
= 9* 9
k + 1 + 2
6 * 2
6k + 1 = 9*9
k + 1 + 64*[ 11 s − 9
k + 1 ] =
= 9* 9
k + 1 + 64 * 11 s − 64 * 9
k + 1 = 64 *11 s − 55* 9
k + 1 =
= 11* [ 64 s − 5* 9
k + 1 ] = 11* p ← liczba podzielna przez 11
Trzeba jeszcze pokazać, że liczba p jest liczbą naturalną.
| | 64 | |
p = |
| *( 9k + 1 + 26k + 1 ) − 5 * 9k + 1 = |
| | 11 | |
| | 55 | | 9 | |
= |
| *( 9k + 1 + 26 k + 1 ) + |
| *( 9k + 1+ 26k + 1 ) − 5 *9 k +1 = |
| | 11 | | 11 | |
| | 9k +1 + 26k + 1 | |
= 5*2 6k + 1 + 9* |
| = 5*2 6k + 1 + 9*s ← liczba naturalna |
| | 11 | |
Na mocy indukcji matematycznej teza jest prawdziwa dla dowolnej liczby naturalnej n.
1 mar 22:08