walec
adam: proszę o pomoc
| | 54 | |
objętość walca wynosi |
| cm 3 . oblicz Pb tego walca wiedząc, że po rozwiązaniu jest ono |
| | π | |
kwadratem.
jak to ugrysc?
1 mar 19:14
Mati_gg9225535:
H = a
V = π r
2 * H
z tego wyliczysz a potem r potem policzysz P
b = a
2 =...
1 mar 19:26
adam: mam tu popdstawiać?
1 mar 19:46
Paulina535: Pb=H2 ⇒ H=2πr ⇒r=H2π
V=54πcm3
V=H*πr2
54πcm3=H*π*(H2π)2
54πcm3=H*π*H24π2
54πcm3=H*H24π /* 4π
54*4cm3=H3
H3=216cm3 / 3√
H=6cm
Pb=H2
Pb=36cm2
1 mar 19:54
adam: dzięki
1 mar 20:02
adam: w bibliotece szkolnej badano, ile książek wypożyczają uczniowie w ciągu miesiąca. w tym celu
zbadano liczbę wypożyczonych przez losowo wybranych 32 uczniów książek i otrzymano
1,5,0,4,8,2,0,2,1,1,3,0,2,2,3,3,4,6,2,3,5,2,0,0,1,4,2,1,0,0,0,2. przedstaw dane na diagramie
słupkowym.
oblicz średnią i zróżnicowanie wypożyczonych książek. podaj wartość środkową i typową.
1 mar 20:50
adam: :(
1 mar 20:50
adam: proszeo pomoc
1 mar 20:53
Mila:
Oblicz najpierw:
Liczba zer:
liczba 1:
liczba 2 :
i tak do końca,
to Ci resztę rozwiążę.
1 mar 21:11
adam: tzn
1 mar 21:26
adam: zer−8
1−5
2−8
3−4
4−3
5−2
6−1
8−1
1 mar 21:31
adam: i co z tym dalej?
1 mar 21:46
Mila:

Diagram słupkowy: na osi k − liczba książek, na osi U − liczba uczniów
1) Liczebność próby:N=8+5+8+4+3+2+1+1=32
2)mediana to środkowy wynik w uporządkowanej próbie danych od najmnieszej do najwiekszej
wartości
N=32
32:2=16
| | wynik 16 + wynik 17 | | 2+2 | |
Me= |
| = |
| =2 mediana (wartość środkowa) |
| | 2 | | 2 | |
3)średnia arytmetyczna
| | 0*8+1*5+2*8+3*4+4*3+5*2+6*1+7*0+8*1 | |
xs= |
| oblicz |
| | 32 | |
4) Wartość typowa (dominanta albo moda)
d=0 lub d=2
Mówimy, że próba jest dwumodalna.
5) najwiecej osób wypożyczyło po 2 książki ( albo 0)
najmniej osób wypożyczyło 8 lub 6 ksiązek
1 mar 23:03
adam: dzięki i to wszystko?
2 mar 00:10
adam: dzięki
2 mar 00:11
Mila: Gdy sam policzysz średnią arytmetyczną, to będzie wszystko, widzisz jakie to proste?
2 mar 00:13