a
Asia: dU= Tds − pdV −−> wiem że ten wzór oznacza pierwszą zasade termo, gdy nie ma pracy
nieobjetościowej, jednak mozna stosować go dla każdej przemiany?
I skąd się wzięło dQ=Tds ? Z góry dziękuje za każda podpowiedź
1 mar 19:12
Asia: ktoś pomoże?
1 mar 20:22
Mateusz: są to różniczki zupełne tej funkcji: ΔU=Q+W ona jest definicją energii wewnętrznej jesli
V,S=constans to funkcja jest potencjałem termodynamicznym.
1 mar 20:52
Asia: wielkie dzięki Mateusz
1 mar 21:14
Mateusz:
konkretnie Tds i pdV są tymi rozniczkami
1 mar 21:20
Asia: tak tak, zrozumiałam.
1 mar 21:24
Mateusz: Ok
1 mar 21:25