matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jkgf
peccatoribus :
Licząc pochodną:
1−x
2
otrzymuję:
(1+x)
4
−2x(1+x)
4
− (1−x
2
)4(1+x)
3
jak to mogę uprościć?
(1+x)
8
1 mar 18:53
irena_1:
(1+x)
3
[(−2x(1+x)−4(1−x
2
)]
−2x−2x
2
−4−4x
2
=
=
=
(1+x)
8
(1+x)
5
2x
2
−2x−4
=
(1+x)
5
1 mar 19:47